زمان تقریبی مطالعه: 3 دقیقه
 

موقوفات حرم امام رضا





مراد از موقوفات آستان قدس رضوی، اموال و املاکی است که خرید و فروش «اصل» آن‌ها موقوف شده و منافع و درآمدهای حاصل از آن به مصارف تعیین شده در وقف نامه‌ها می‌رسد. اسنادِ وقفِ بسیاری از اموال منقول و غیرمنقول که از روزگاران کهن وقف حرم رضوی شده باقی است و خود دارای ارزش تاریخی فراوان است.
بسیاری از موقوفات از سوی ثروتمندان یا امیران و حاکمان وقت برای کمک به زائران یا مستمندانی که مجاور و معتکف حرم بوده‌اند، وقف شده ‌است، یا خود زائران به فراخور حال خویش اموالی وقف کرده‌اند. اسناد بسیاری از این موقوفات در حملات متعدد مغول و ازبک و افغان به مشهد از میان رفته و آنچه باقی است بیش‌تر مربوط به اوقاف روزگار صفوی به این سوی است. نام همه املاکی هم که وقف آستان بوده و بعداً تصاحب شده و از میان رفته، باقی است. 



۱ - زمان نادرشاه



در روزگار نادرشاه، املاک آستانه مدتی از سوی دیوان وی ضبط شد، ولی سپس برادرزاده‌اش عادل‌شاه
[۱] ناصرالدین‌شاه قاجار، سفرنامه خراسان، ص۱۴۰-۱۴۱، به کوشش محمدحسن‌خان اعتمادالسلطنه، تهران، سنگی، ۱۳۰۶ق.
موقوفات ضبط شده را به اضافه «یک‌صد زوج زراعتی از املاکِ مزروعیِ ابتیاعی و انتقالی خود و دولت» را مجدداً به آستانه بازگرداند و صورتی از رَقَبات موقوفه را در «طومارِ علی‌شاه» تنظیم کرد که اکنون در کتابخانه محفوظ است.

۲ - زمان ناصرالدین‌شاه



در روزگار ناصرالدین‌شاه، عضدالملک نایب‌التولیه وقت نیز فهرستی از املاک و مستغلات موقوفه آستان قدس را تنظیم کرد. این طومار در‌ همان وقت به امضای امنای آستان قدس و علمای وقت رسید. از سوی ناصرالدین‌شاه نیز فرمانی در این مورد صادر شد که در کتابخانه آستانه محفوظ است.
در این میان گاهی بر اثر حوادث نامطلوب سیاسی و ضعف متولیان و یا سودجویی متصدیان، منافع و عواید حاصله از اوقاف یا خود املاک موقوفه تصرف می‌شده یا از حَیّز انتفاع ساقط می‌گردیده ‌است. در طومارِ علیشاهی و طومارِ موقوفاتِ عضدالملک به این معنی تصریح شده ‌است و اساساً منظور از صورت‌برداری از رقبات موقوفه نیز تلاش در جلوگیری از وقوع چنین پیش‌آمد‌ها بوده‌ است.

۳ - زمان جمهوری اسلامی



در چند دهه اخیر موقوفات آستان قدس تدریجاً به ثبت داده شده و برای همه آن‌ها اسناد مالکیت به نام آستان قدس صادر گردیده ‌است.
موقوفات غیرمنقول آستان قدس علاوه بر املاک کشاورزی، شامل بازار، سرا، زمین، کارخانه، بیمارستان، حمام، باغ، کاریز (قنات)، دکان و منزل نیز می‌شود. بخش عمده این موقوفات در مشهد و شهرهای خراسان و بقیه در تهران، قزوین، رشت، مازندران، آذربایجان، کرمان، اصفهان و شیراز است. مصرف موقوفات اغلب از سوی وقف‌کنندگان معلوم شده ‌است. برخی نیز به صورت مطلق وقف شده ‌است تا به صلاح‌دید متولی وقت به مصرف برسد. املاکی که وقف‌نامه آن‌ها از میان رفته، جزو این‌گونه موقوفات به شمار می‌آید. در بخش دیگری از موقوفات، واقفان، مصرف قسمتی از آن‌ها را معین کرده و قسمتی را در اختیار تولیت آستان قدس نهاده‌اند.

۴ - پانویس


 
۱. ناصرالدین‌شاه قاجار، سفرنامه خراسان، ص۱۴۰-۱۴۱، به کوشش محمدحسن‌خان اعتمادالسلطنه، تهران، سنگی، ۱۳۰۶ق.


۵ - منبع



دانشنامه بزرگ اسلامی، دائرة‌المعارف بزرگ اسلامی، برگرفته از مقاله «آستان قدس رضوی»، ج۱، ص۱۹۹.    


رده‌های این صفحه : حرم امام رضا | وقف




آخرین نظرات
کلیه حقوق این تارنما متعلق به فرا دانشنامه ویکی بین است.